Teambuilding jako týmový růst Jak udělat kurz na míru a s přesahem

V červnu 2022 jsme v naší kreativní dílně dumali nad tím, jak co nejpřesněji vyhovět požadavkům na teambuilding ze strany ředitele Dětského centra Zlín Mgr. Marka Mikláše. Zadání nebylo jednoduché, a tak jsme dumali a dumali...

aa.jpg

Dětské centrum Zlín poskytuje pomoc a podporu ohroženým dětem, jejich rodinám a osobám v krizi. Toho času sídlilo v působivé Čiperově vile, kterou nechal v letech 1939 - 1942 postavit československý politik a starosta Zlína Dominik Čipera.

Když jsme loni v červnu byli obhlédnout areál Dětského centra, byli jsme nadšeni. Děti a pracovníci DC mají k dispozici opravdu hodně prostoru a velmi příjemné prostředí, které nabízí spoustu možností.

aaaa.jpg

Jaké bylo zadání kurzu

Cílem bylo dopřát zaměstnancům společný čas, zažít veselí a lépe se poznat s novými kolegy. Dalo by se říct, že to jsou základní parametry konceptu, který u nás známe pod pojmem teambuilding.

V té době se Dětské cetrum mělo také pomalu loučit se svým dosavadním působištěm v Čiperově vile a připravovat se na přesun do jiné budovy v rámci města. A tak tu byl ještě další motiv: Dopřát pracovníkům něco, co si budou moci odnést s sebou jako vzpomínku.

Taktéž bylo potřeba přemýšlet nad programem tak, aby se provoz centra nezastavil ani na vteřinu. Jedná se o důležitou sociální službu se stálou klientelou, tudíž není možné na půl dne zavřít.

Pracovníci DC jsou muži i ženy ve věku 25 - 65 let, outdoorové typy i kavárenští povaleči, lektoři, psychologové i provozní zaměstnanci s chutí hrát si i s "panickou" obavou ze společných aktivit.

Celá akce měla být odměnou za skvěle odváděnou práci, takže naši péči měl doplnit ještě i catering.

Zkrátka jsme lidem, kteří jsou tu neustále pro druhé, měli připravit dokonalou směs relaxu, pohody, akce a opečování. Dopřát jim na chvíli možnost odevzdat se do cizích rukou a nechat se hýčkat.

IMG_9747 2.jpg

Vznikla Zahrada barev

Zážitkový koncept, který probíhal v zahradách Dětského centra a který se vlastně jen držel toho, na čem stavíme naši práci. Probíhal v přírodě, byl pečlivě promyšlen a byl udělaný tak, aby co nejvíce respektoval cíle, přání a potřeby zadavatele.

Zahrada barev byla bezpečným zážitkovým teambuildingem, ve kterém našli uplatnění jak jedinci akční, tak zmiňovaní kavárenští povaleči, kteří netouží po zdolávání překážek na vysokém provazovém žebříku mezi stromy. Měli jsme snahu, aby na sebe program smysluplně navazoval a pokud někdo chtěl něco vynechat, mohl se v klidu usadit do zahradního křesílka a v naprosté pohodičce si nad šálkem kávy vychutnávat pohled na své kolegy v akci.

IMG_9783 2.jpg

Celý program probíhal ve dvou dnech tak, aby se na něm zaměstanci vystřídali a děti tak měly zajištěnou neustálou a nijak neomezenou péči.

A catering? Tak ten byl voňavý, šťavnatý, chutný a velmi pestrý. No prostě máme za to, že byl povedený.

Dle zpětné vazby se nám kurz vydařil a my jsme za to moc rádi. Pár týdnů po skončení kurzu nám pan Mgr. Marek Mikláš zaslal referenci, která tomu všemu dává velmi příjemnou tečku:

Mám skvělý tým lidí. Tým plný individualit. Tým plný rozdílných očekávání a zájmů. Upřímně...když jsem Jakubovi z Tokaheya stanovoval zakázku, kdy chci, aby si přišli na své jak lidé, kteří budou chtít šplhat nebo se válet v bahně a stejně tak lidé, kteří si budou chtít v klidu vypít kávu a spíše vše pozorovat...moc jsem nevěřil, že se to partyji z Tokaheya podaří. Pletl jsem se:) Byli skvělí! Dokázali výborně poskládat program, aby si každý přišel na své, výborně pracovali s motivací našich pracovníků, velmi citlivě a přirozeně vedli diskuze a reflexe. Všechny aktivity navíc propojili do komplexního celku s nádherným výstupem. V naší praxi se věnujeme podpoře lidí ve velmi těžkých životních situacích. Je skvělé, když někdo dokáže podpořit nás. Od srdce děkuji lidem z Tokaheya, že jsme i díky nim zase o něco silnější, více propojení a se spoustou zážitků, ze kterých budeme opravdu dlouho čerpat pozitivní energii.

aaaaaaaa.jpg

Tak to byl další výrazný moment minulého roku, ze kterého i my stále ještě žijeme. Děkujeme za příležitost a posíláme do Dětského centra srdečné pozdravení.