5 důvodů, proč vyrazit na Festival pro čolka Festival pro čolka znamená parádní den pro celou rodinu!

Kurovický lom bude letos pošesté hostit Festival pro čolka - festival o přírodě v přírodě. Akce proběhne v sobotu 7. května a kromě tradiční a velmi zajímavé expozice živé fauny, která v lomu běžně žije, dopřeje návštěvníkům širokou škálu vzdělávacích, tvůrčích, zábavných a inspirativních aktivit, které rozhodně budou stát za to!

alalala.jpg

A co bude vůbec nejlepší? Dali jsme dohromady pár bodů, díky kterým stojí za to dorazit! My už se nemůžeme dočkat!

1. Lom sám o sobě je balzám…

Kurovický lom je přírodní klenot - o tom žádná! Je odtržen od městského hluku, přičemž od dálnice Hulín - Otrokovice se nachází jen asi kilometr. Jedná se o unikátní ekologickou lokalitu, která byla v r. 1999 prohlášena za přírodní památku mezinárodního významu. Zdejší ochrana se vztahuje mimojiné na chráněné druhy obojživelníků a plazů.

Lom člověka uchvátí okamžitě. Uvítá vás vodní hladina, která vypadá jako kus vybroušeného diamantu. Její vápencové svahy i dno chrání čistotu vody a každého přitahuje ke spočinutí či osvěžení. Voda je nabitá léčivou a očistnou energií, je chladná, tichá a hluboká.

IMG_2382.jpg

2. Expozice živé fauny

Tůně Kurovického lomu jsou bohatými ekosystémy, ve kterých se daří rozmanitému spektru živočichů. Už jste viděli vroubeňáka? A víte, jak krásný hřeben má čolek velký? A co terpve největší místní predátor užovka obojková?

Honza Švanyga, který toto stanoviště připravuje, je ekolog profesionál, nadšený envirák, ochránce přírody, hydrobiolog. Samici od samce čolka velkého rozezná dřív, než řeknete mlok. Honza je také držitelem zvláštního povolení, které mu umožňuje nakládat s chráněnými živočichy. Živočichy si budete moci prohlédnout, na cokoliv se zeptat, nahlédnout do různých materiálů, které pro vás budou na místě nachystány.

POZOR: Foto s hadem kolem krku za 200 Kč!
Nebojte se, to přenecháme cirkusům...:-)

sssdasd.jpg

3. Přechod lomu na vysokém laně dlouhém 180 metrů

Kdo někdy zkoušel slackline, tak ví, jak extrémně těžká disciplína to je. A lano natažené ve výšce 20 metrů, dlouhé přes 180 metrů, to je úplně jiná liga! Jsme moc rádi, že dorazí highliner a lezec Petr Dočkal a pokusí se o přechod celého areálu. To bude zážitek!

Doplníme, že highline s délkou 180 metrů, se určitě zařadí mezi 10 nejdelších highline v České republice. Lano bude roztřepané, nestabilní, přejít areál lomu na vysokém laně znamená naprosto TOP výkon, na který si troufne opravdu málokdo.

aaaaaa.jpg

4. Pro děti jako dělané

Mrknout se, jak barevná je kuňka ohnivá, co bílého má ta užovka "kolem krku", prohlédnout si jestřába nebo ostříže u sokolníka, zablbnout si na lanové stezce, zahrát si řadu netradičních her, ochutnat bezkonkurenční domácí zmrzku, pomalovat si tričko i obličej, prohlížet si tisíce včel skrze průhledný úl, potkat se s ostatníma děckama a zažít mnoho dalšího? To je přece skvělý den jak pro děti, tak i pro celou rodinu.

IMG_1675.jpg

5. Myšlenka Festivalu

Chceme uspořádat akci, která je jiná. Festival proběhne v duchu ZERO-WASTE. Chceme tím ukázat, že je možné uspořádat Festival pro stovky lidí a nevyprodukovat prakticky žádný odpad.

Festival pro čolka je oslavou přírody, respektu k přírodě i lidem. Je pozitivní, pohodový, snaží se inspirovat, vzdělávat a bavit. Festival chce spojovat lidi a podporovat vztahy k lidem a přírodě.

DSC_0562.jpg


Sobotu 7. května si rezervujte pro čolka. Zažijete mnoho zajímavého v jedinečném prostředí Kurovického lomu.

Akce probíhá v duchu ZERO-WASTE = chceme minializovat produkci odpadu.
Přineste si vlastni půllitr, misku a lžíci na oběd a nejoblíbenější hrneček na perfektní kávu.

Vstupenky jsou v předprodeji!

Každá vstupenka zakoupená v předprodeji nám usnadní prodej vstupenek přímo na místě a zároveň o vás budeme vědět. Koupě vstupenek je jednoduchá, zabere to minutku.

Děkujeme všem, kteří využijí možnosti koupě vstupenek v předprodeji. Díky!

Kde najdu vstupenky?

Tady: https://www.tokaheya.cz/festival-pro-colka

Těšíme se na vás!
Petr Němčík - šéf festivalu
Tokaheya - lidé na prvním místě