5 věcí, kterým se děti učí na táboře Aneb pár řádků o tom, jak je důležité, když jsou děcka venku s kamarády.

Ano, děti mohou být přes léto například u babičky. Nejspíš to bude pohoda, je to bezpečné a dítě dostane určitě o knedlík víc, než si bude přát. Jen ať se pořádně nají, když je ve vývinu. Může také zůstat doma, pohlídá psa, zbytek dne nejspíš stráví u kompu zavřené v nepořádku svého pokoje. Ale je tu ještě další varianta. Tábor! Být mezi lidmi, tvořit, hýbat se, učit se... 

Naše příměstské tábory poskytují dětem řadu zkušeností, které by jinde získávaly jen těžko. Dítě se na táboře učí samostatnosti, pohybuje se v prostředí bez přítomnosti rodičů a má tak možnost budovat svou individualitu zcela nezávisle. Táborový pobyt je skvělým místem pro rozvíjení týmové spolupráce, prosazování vlastních názorů a nápadů v kolektivu. Budují se nová přátelství. Táborníci také tráví většinu času venku na čerstvém vzduchu, seznamují se s okolní přírodou a mají dostatek pohybu.

Spolupráce

Člověk sám dokáže mnohé, ale nikdy ne tolik, co tým, který vytváří synergie. Školní rok je plný soutěží a předhánění se. My na to jdeme jinak. Děti mají možnost spolupracovat v týmu vrstevníků a učit se tak projevovat vlastní názory a nápady. Na našich táborech nesoutěžíme, vždy spolupracujeme a snažíme se dojít k cíli společně za přispění každého. Pracujeme jako tým a díky tomu poznáváme, že společně můžeme porazit zlo, pomoci dobré věci, nebo dosáhnout vytouženého cíle. Děti se díky tomu učí vzájemnému naslouchání a podpoře.

tabor_blog3.jpg

Samostatnost

Táborníci se učí, jaké to je učinit samostatné rozhodnutí bez předchozí porady s rodičem. Například zda skočit hned ráno v teniskách do rybníka a potom za to celý den nést zodpovědnost. Dítě je zkrátka na táboře samo za sebe a do určité míry se o sebe také musí postarat. Na našich táborech se vyhýbáme autoritativnímu přístupu, bereme děti jako parťáky, s nimiž se vezeme na stejné letní vlně. Nasloucháme jejich názorům a přáním, zároveň je učíme vyslechnout názory a přání ostatních.

tabor_blog1.jpg

(Sebe)důvěra

Na táborech se učíme, jaké to je spolehnout se sám na sebe i na ostatní. Ať už se snažíme přemoci padoucha či odletět vesmírnou lodí do kosmu, učíme se věřit jak ostatním, tak i sami sobě. Když se nám povede dosáhnout vytouženého cíle, cítíme se silnější a vidíme, že když tvrdě pracujeme, jsme schopni dosáhnout velkých věcí.

tabor_blog.jpg

Rozvoj dovedností a nové znalosti

Na táborech mají děti možnost vyzkoušet mnoho nových zábavných a vzdělávacích aktivit. Naše programy jsou pestré, a tak budou mít děti možnost zkoumat vodní živočichy, bádat v chemické laboratoři či strávit noc v pravém indiánském týpí, které si sami postaví. Žijeme v souladu s přírodou a dozvídáme se tak mnoho informací o světě a prostředí, v němž žijeme.

tabor_blog4.jpg

Ocenění sebe i druhého

Sebechvála smrdí, říkávali nám. Na táborech se učíme oceňovat skutky druhých i to, co jsme během dne dokázali sami. Dokázat najít něco, co se mi během dne povedlo, na co jsem hrdý, v čem jsem se překonal, to může být někdy velmi těžké. Dokázat v sobě takovu věc najít a před ostatními se ocenit, to může také třeba inspirovat ostatní. Ocenění druhého za odnesení nádobí po obědě nebo pomoc při hře, to je velmi obohacující.

Příběh nemusí skončit táborem

Mnohým táborníkům se týden u hájenky tak zaryje pod kůži, že se musí od září přihlásit do turistického oddílu TOM Medvědí stopa, který v Holešově působí již 20 let. Oddíl se zabývá tábornickou tématikou, pobytem v přírodě, jezdí na řadu víkendovek plných her a outdoorových aktivit. Oddíl TOM Medvědí stopa vedou instruktoři, které děti během léta potkávají právě na příměstských táborech.

tabor_blog6.jpg

Chcete tomu dát šanci?

Detaily k našim táborům najdete zde.