Jak dostat zásady první pomoci opravdu pod kůži? Zážitkový kurz první pomoci v Holešově

První pomoc není pro každého. Někomu se dělá nevolno při pohledu na krev a někdo dokonce omdlévá. Kvalitně poskytnutá první pomoc je však jednou z klíčových dovedností, kterou se můžeme naučit.

Kolik z nás by dokázalo v kritické situaci správně zakročit?
56414060_2396567990387823_1403955118923055104_o.jpg

Ve školách je první pomoc vyučována napříč předměty, a to především v situacích, kde hrozí zranění. Učitelé ji vyučují například v hodinách tělesné výchovy, či nárazově při manipulaci s nebezpečnými látkami. Samostatný předmět, věnovaný základům první pomoci ve většině škol nenajdeme.

Ve firmách se učí zásady bezpečnosti práce a poskytování první pomoci, ale pravidla pro taková školení jsou velmi volná a neucelená. Umožňují zaměstnavatelům školit pracovníky pomocí e-learningu, videí či přednášek. Z pohledu lektorů kurzů první pomoci je takové školení velmi neefektivní a nefunkční. Teorie z pohodlí křesla nás na správně provedenou resuscitaci připraví jen těžko.
Návrh bez názvu \(7\).png
Skutečně vhodnou přípravou pro zvládnutí krizové situace může být bezesporu zážitkový kurz. Figuranti, kostýmy, kulisy, atmosféra skutečné dopravní nehody či úrazu elektrickým proudem. V takto vytvořených modelových situacích jednáme velmi podobně tomu, jak bychom se zachovali tváří v tvář opravdové nehodě. A to je právě ta prožitá zkušenost, která nás připraví na to opravdové příště, které možná jednou přijde.
Organizace ZDrSEM, která školí první pomoc zážitkem odbornou i laickou veřejnost, zavítá se svým kurzem do Holešova už 31. března. Své kurzy lektorují “Zdrsemáci” téměř 25 let a za tu dobu proškolili tisíce lidí.
Kurzy ZDrSEM stojí na principu intenzivního zážitku. Podle německého profesora J. Hollera si totiž zapamatujeme pouze 20 % slyšeného, 50 % slyšeného a viděného a 90 % prožitého.

Pětidenní kurz první pomoci zážitkem proběhne ve Vzdělávacím centru Hájenka v Holešově od 31. března 2021. Více informací o kurzu najdete na www.tokaheya.cz.