Skřítkova lesní školka: „Nejprve něco rozjedou a pak na to zpětně žádají peníze? – To se mi nelíbí...“ Zaslechli jsme v kuloárech tuto otázku a považujeme za důležité na ni odpovědět.

Chtěli jsme rozjet školku, inovativní způsob vzdělávání v Holešově. Chtěli jsme vést děti k výchově ke ctnostem, protože nám to dává smysl. Chtěli jsme to vše v prostoru u hájenky v zámeckém parku, kde už přes 10 let realizujeme volnočasové i vzdělávací programy.

Rozhodli jsme se pořídit jurtu, kterou u hájenky postavíme a v ní školku rozjedeme. Peníze na ni mi půjčil můj kamarád z Brna, a tak jsme vše rozběhli. Postupem času jsme zjistili, že sice naplníme náš sen, ale budeme dlouho splácet půjčenou částku. Jako lesní školka otevřená i neočkovaným dětem máme pro případné státní dotace či podporu MŠMT zavřené dveře. Školkovné je na hranici únosnosti a žádné výrazné přebytky negeneruje. Bylo jasné, že je potřeba ohlédnout se po možnosti, kde jinde získat finance. Nabízeli se firemní dárci, ale usoudili jsme, že žádat na něco, co ještě nefunguje, pro ně bude asi méně žádoucí než projekt, který už běží tři roky a má výborné ohlasy. Proto jsme se obrátili na své přátele, rodiny a vydali se cestou crowdfundingové kampaně.

DSC_0036.jpg

Možná to může vypadat jako nerozvážný plán, do kterého jsme se vrhli po hlavě a bez rozmyslu. Ovšem jak říká Paulo Coelho ve své knize Alchymista: „Pokud něco opravdu chcete, celý vesmír se spojí, abyste to získali.”

A pokud uspěje i naše kampaň, tak nejen, že náš sen ožil, ale zároveň se rozběhne i bez dluhů a otázku z čeho budeme splácet vstupní půjčky, můžeme nechat ležet stranou a všechen tím získaný čas můžeme věnovat otázce jiné, třeba jak nejlépe naplnit poslání naší Skřítkovy lesní školky.

Kdo nás chcete ještě podpořit, můžete zde - https://bit.ly/2LXVdja

Za sebe a celý tým vám děkuji.
Jakub Šneidr