Východ slunce na Lysénce Aneb drobná vzpomínka na školní kurzy na Lysé hoře

Loňský rok nám přinesl mnoho zkušeností, poznali jsme spoustu lidí a podívali se na řadu nových míst. Rok to byl náročný, intenzivní, ale my jsme si ho nadmíru užili. Za to, jaký byl loňský rok, jsme opravdu velmi vděční. A protože bychom se rádi podělili s některými vzpomínkami, poznatky, myšlenkami, které nás loni potkaly, rozhodli jsme se s vámi některé z nich sdílet. 


blog3.jpg

Jak nám vyšlo slunce nad Lysou...

V rámci šablon MŠMT jsme dostali možnost podniknout se studenty Gymnázia Kroměříž několik dvoudenních programů spojených se zimním výšlapem na Lysou horu (dnes již neřekneme jinak než Lysénka) a přespáním v krásné chatě Emil Zátopek - Maraton. Pracovníci chaty byli velmi milí a vstřícní. K dispozici nám dali velký sál pro zajištění programu, skvěle vařili - no zkrátka v ničem neviděli problém a to je základ dobré pohody.

blog2.jpg

Skvělé na tom všem bylo, že studenti sami chtěli zimní výšlap na Lysénku zažít (nápad vycházel přímo od nich), na nás bylo jen zajistit všechno okolo a doplnit akci o zážitkový program z naší kreativní dílny. Nechci zde psát, o čem přesně program byl, ani o tom, jak skvělá byla spolupráce s téměř dospělými lidmi z Gymnázia. Jen bych rád zmínil, že není vždy pravda, jak se často o dnešních mladých lidech píše. Že jsou líní, chtějí všechno hned, nejsou ochotni vynaložit velké úsilí nebo se snadno vzdávají. Když je vnitřní motivace, jde všechno ostatní stranou.

blog4.jpg

Pozdě večer, když končil program, dali jsme studentům možnost ráno si přivstat a přidat se k nám na východ slunce. Moc jsme nepočítali s tím, že po tak náročném dnu se někomu bude chtít vstávat kolem páté hodiny. O to víc nás překvapilo, když jsme ráno potkali prakticky všechny studenty, kteří o tento krásný moment nechtěli přijít. V minus deseti, za ledového větru, někteří dobře oblečeni, jiní jen v pyžamech a bundě. Stáli a s očekáváním vyčkávali, jak se slunce objeví nad obzorem a prozáří celou krajinu. Jak se paprsky dotknou Beskyd, Fatry i vzdálených Vysokých Tater. Bylo jasno, a tak byli všichni odměněni krásným východem slunce.

blog10.jpg

Pro mnohé to byl první východ slunce, který kdy spatřili. A troufám si říci, že si tento zážitek ponesou velmi dlouho.

blog7.jpg

Vynikající spolupráce nebyla pouze ze strany pracovníků chaty Maraton, ale zejména ze strany pedagogů a vedení Gymnázia Kroměříž. Této spolupráce si velmi vážíme a bylo nám ctí, že jsme mohli být u toho.

Dušan Hanák
Lektor & instruktor Tokaheya
Garant školních kurzů

Zaujal vás nějaký z našich projektů pro školní kolektivy?
Pokud ano, kdykoliv nás kontaktujte pro bližší informace.